Forssa, Finland
+358 40 733 1251
kati.rinne@kjrinne.fi

Johtajan hyvinvointi – mitä sinulle kuuluu?

Avaimia hyvään työelämään

Raidallinen riippumatto

”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää”

Näin kuuluu vanha kiinalainen sananlasku. Vanhan viisauden voi jokainen tulkita omalla tavallaan ja itse tulkitsin sen tänä kesänä siten, että tärkeätkin asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. On oltava rohkeutta tehdä valintoja ja asettaa itsensä toisinaan etusijalle.

Kyse ei ole niinkään itsekkyydestä, vaan itsestään huolehtimisesta.

Uupumisen merkit

Kerron teille esimerkin omasta elämästäni.

Aloin kesän kynnyksellä tunnistaa itsessäni uupumisen merkkejä.

Huomasin ensin, että tekstin kirjoittaminen ei suju. Pysähdyin miettimään asiaa ja huomasin myös muita, pieniä merkkejä ylikuormituksesta. Oli yksinkertaisesti kertynyt liikaa asioita lyhyessä ajassa, enkä ollut ehtinyt palautua riittävästi. Tilanne ei johtunut siitä, että olisin itse tehnyt jotakin väärin, haalinut liikaa tekemistä tai organisoinut tehtäviä huonosti.

Jokaisen on määriteltävä itse omat rajansa. Samoin jokaisen on opeteltava itse tunnistamaan uupumisen merkit omassa kehossaan ja mielessään. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää meille kaikille.

Vastuu hyvinvoinnista

Johtajalla on vastuullinen työ ja usein työskennellään paineen alla. Lähijohtajilla ja esihenkilöillä on oman hyvinvoinnin lisäksi vastuullaan oman tiimin tai yksikön työhyvinvointi, sen rakentuminen ja ylläpitäminen.

Vain hyvinvoiva lähijohtaja jaksaa huolehtia alaisistaan ja olla heidän tukenaan. Sen vuoksi hälytysmerkit on opittava tunnistamaan ja niihin pitää myös reagoida. Uupumista voi ennaltaehkäistä monin eri tavoin, mutta toisinaan elämä yllättää, eikä kaikkeen voi varautua.

Lähijohtaja työskentelee usein työntekijöiden ja ylemmän johdon välissä, joten työ on kuormittavaa. Toisinaan heille asetetaan suuriakin odotuksia ja työnkuorma saattaa olla suuri käytettävissä olevaan työaikaan nähden. Tästä johtuen itseltään ei tulisi vaatia liikaa ja itselleen olisi hyvä oppia olemaan armollinen.

Omasta hyvinvoinnistaan kannattaa pitää huolta ja omaa vointiaan tarkastella säännöllisesti.

Kiireen keskellä on hyvä pysähtyä hetkeksi, tarkastella keskeneräisiä ja tekemättömiä asioita ja laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Jo muutaman minuutin tauko kesken työpäivän, voi auttaa jaksamaan työssä paremmin. Rohkenetko sinä ottaa itsellesi kahden minuutin tauon, kiireisen työpäivän keskellä?

Mitä sinulle kuuluu?

Hiljaisuus antaa tilaa omille tuntemuksille ja ajatuksille.

Vain pysähtymällä ja kuuntelemalla itseään, voi kuulla ne tärkeimmät viestit.

Jos olet itsellesi aivan rehellinen, niin mieti hetki, mitä sinulle kuuluu?

Onko sinulla ollut tavanomaista enemmän väsymystä, keskittymisvaikeuksia tai oletko ollut ärtynyt? Oletko työpäivän jälkeen niin uupunut, että et jaksaisi tehdä mitään? Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa? Tai ehkä jotakin muuta tavallisuudesta poikkeavaa?

Elimistö viestii erilaisilla oireilla siitä, että olet stressaantunut ja asialle pitäisi tehdä jotakin. Jos näihin viesteihin ei reagoi, voi tilanne päästä pahaksi.

Kyse on sinun terveydestäsi. Mikä voisi olla tärkeämpää?

Jokainen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan.

Tiedostatko ne asiat, joihin voit vaikuttaa itse ja tunnistatko ne, joihin et pysty itse vaikuttamaan? Jokaisella on valinnan mahdollisuus, vaikutatko niihin asioihin, joihin sinulla on mahdollisuus vaikuttaa? Pienetkin muutokset oman hyvinvoinnin edistämiseksi ovat tärkeitä. Pieniä muutoksia on usein helppo toteuttaa ja niihin on paljon helpompi sitoutua, kuin suuriin muutoksiin.

Elimistön stressitila voi olla työperäistä, mutta se voi johtua myös muista elämässä tapahtuvista asioista. On mahdollista, että olet organisoinut työsi hyvin ja työn kuormitus on sopivalla tasolla. Vapaa-ajallasi lepäät riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti. Panostat omaan hyvinvointiin ja silti voit uupua, koska elämässä voi tapahtua yllättäviä asioita.

Jos olet pitänyt itsestäsi huolta niin fyysisesti kuin henkisestikin, on silloin paremmat mahdollisuudet selviytyä elämän yllättävistä kriiseistä ja ylimääräisestä stressistä.

Mitä jaksan ja mikä on todella tärkeää?

Palataan vielä alkuun ja kerron hieman omasta ratkaisustani.

Omassa voinnissa tapahtuviin muutoksiin on reagoitava nopeasti, jotta vältytään (pitkiltä) sairauslomilta ja voidaan välttyä myös tilanteen pahenemiselta. Urheilutermiä lainatakseni, minulla oli aikalisän paikka. Minun oli parasta keskittyä siihen, millä keinoilla saan tilanteen normalisoitua.

Oli oltava itselleen rehellinen ja realistinen. Mitä jaksan ja mikä on todella tärkeää? Otin itselleni aikaa lepoon ja liikuntaan, jätin kaiken sellaisen pois, mitä ei ollut pakko tehdä. Muutamat keskeneräiset tärkeät asiat saatoin loppuun, koska koin sen tärkeäksi. Lisäksi mietin, että mitä sellaista haluan tehdä, mistä saan voimaa ja energiaa.

Näin jälkeenpäin huomaan, että se oli ainoa oikea ratkaisu.

Nopealla reagoinnilla ja oikeilla valinnoilla sain tilanteen tasaantumaan. Jatkoin töitä normaalisti ja pystyin keräämään voimia opintojen loppusuoralle.

Aluksi olin harmissani siitä, että jouduin jättämään esimerkiksi kirjoittamisen tauolle. Mutta kuten itsekin tiedän, ei tekstiä väkisin synny. Tarvitsin myös aikaa olla yksin, aikaa vain itselleni.

On annettava itselleen aikaa kerätä voimia ja vasta sen jälkeen on mahdollista ajatuksen kulkea vapaasti ja siten myös tekstin tuottaminen voi onnistua.

Levollisin mielin olen nyt palannut tietokoneen ääreen ja pikkuhiljaa tekstin tuottaminen on alkanut sujua.

Arvosta siis itseäsi ja omaa terveyttäsi ja kuuntele omaa kehoasi. Siten pystyt parhaiten pitämään itsestäsi ja läheisistäsi huolta ja selviät myös kuormittavista tilanteista.

Toki selviytymiseen vaaditaan myös resilienssiä, joka auttoi omassa tilanteessani paljon. Mutta resilienssistä pitäisi kirjoittaa ihan oma tekstinsä, joten palataan siihen myöhemmin.

Nyt tähtään uusin voimin kohti opintojen loppusuoraa, joka häämöttää jo horisontissa!

-Kati-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *